Var med och påverka slutpriset

Ert engagemang är avgörande för slutpriset. Ni har möjlighet att påverka det genom att följa de råd som Flyttdax har sammanställt i ett kompendium. Ert kompendium kommer i samband med kartongleveransen när ni har beställt en flyttjänst av oss.

Att var ute i god tid är avgörande för slutpriset. Av erfarenhet är det vanligt att flyttprocessen underskattas. Många lever i tron om att man inte har så många saker. Man glömmer lätt utomhusmöbler, grillen, cyklar, garageprylar mm. Vidare tänker man ofta på soffa, säng och köksbord när man kanske bör tänka på blommor, lampor, tavlor och det man stoppat undan i skåp och andra förvaringar.

Det kan verka betydelselöst att placera kartonger på ett visst sätt eller på en viss våning men för slutpriset gör det stor skillnad. Undvik att packa i annat än kartonger. Allt som går ner i en kartong bör packas i kartong. Välj bort resväska, påsar eller liknande.

Om man vill fördjupa sig ytterligare i förberedelser inför flytten föreslår vi vår packutbildning, se fliken ”Kontakt” på hemsidan för att boka en personlig tid.

Vi arbetar aktivt för att motverka krockar med andra flyttar, transporter, ombyggnationer, inplanerade hissreparationer mm. Att ligga steget före är viktigt för slutpriset. Med god planering kan din kommande flytt aviseras på ett effektivt sätt så att tillgänglighet och förståelse för flytten tas bättre emot av grannar och/eller fastighetsförvaltare på berörda adresser.

Vill ni påverka slutpriset ytterligare får ni gärna vara behjälpliga vid lastning och lossning. Vi kan flytta hela eller delar av bohaget. Ni kan också anlita oss för ett förutbestämt antal timmar. Ni väljer då vilket gods som vi ska hantera och vilket ni hanterar själva.

Flyttkartonger och packpapper

Nya flyttkartonger lånas och packpapper i flyttjänsten. Packpapper M till koppar och glas etc. Packpapper XL till brödrost, kaffemaskin, kristallglas, nyårsfat etc. Hemleverans av emballaget ingår i flyttjänsten.

Beräkna volym, kartonger och vikt

Man beräknar en kartong (krt) per kvadratmeter (kvm) upp till 120 kvm. Över 120 kvm beräknas 1 krt per 2 kvm då det förekommer mer öppna ytor.
Nedan beräkning visar:
80 kvm hur stort du bor idag, 28 kubik är lastvolym, 2 520 kg är lastvikten.

* 60 kvm – 21 kbm – 1 890 kg
* 80 kvm – 28 kbm – 2 520 kg
* 100 kvm – 35 kbm – 3 150 kg
* 120 kvm – 42 kbm – 3 780 kg

Flytta själv / anlita Flyttdax

Då du flyttar själv hyr man oftast en lastbil på 3,5 ton med B-körkort. Bilens lastkapacitet är ca 700-900 kg med ett 17 kubiks skåp.

Har du en lägenhet på ca 80 kvadrat behöver du köra ca 3 ggr t/r för att inte riskera överlast. Uppskattad vikt och volym för 80 kvadrat är 2 520 kg och 28 kubik.
Problemet är inte kubiken utan vikten.

En lastbil på 3,5ton med 17kubiks skåp får endast lastas med ca 8-10 kubik blandat flyttgods för att inte köras med överlast.

Utdrag från regeringen.se
Regeringen ändrar även i trafikförordningen så att polisen ska kunna hindra fortsatt färd om ett fordons totalvikt överskridits med mer än 10 procent. Tidigare har denna regel utgått från 20 procents överlast. Sänkningen av procentsatsen främjar trafiksäkerheten på vägarna.
Förändringarna av reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

Tänkvärt när du flyttar själv (ca 80 kvadrat).
* 5ggr mer CO2 utsläpp
* Emballageinköp ca 2 000 kr
* Mat till medhjälpare
* Logistikplanering
* Inga försäkringar
* Hämta/lämna hyrfordon
* Ingen flyttutrustning såsom pirror, bärselar, spännband, lastramp mm

Skatteverket (SKV)

Kontakta Skatteverket gällande ditt Rutavdrag.
Kontrollera att adresserna går att hänföra till dig.
Rutsaldot.

Rut gäller per kalenderår.
Ex: flytt/städ utförs dec-2023, betalning oss tillhanda jan-2024 då nyttjas Rut för 2024. 

Ring Skatteverket 0771-567567

Rutavdraget på flytt och städtjänster . Skatteverket.se

Nya regler förväntas från 1 juli – 2024. Skatteverket.se